Kontrakt med forlaget Historia

I foråret 2024 indgik jeg kontrakt med forlaget Historia om at udgive en historisk roman tre bind om Ninna Nielsen. Jeg glæder mig til samarbejdet og til at Ninnas historie skal ud og deles med mine læsere. Det fortjener hun!

Planen er at de første to bind udkommer i foråret 2025 og sidste bind i efteråret 2025.

Hvis du vil vide mere om min farfars søster, som lægger navn til romanen, kan du læse blogindlægget nedenfor

Uddrag af Et sandt Guds barn i Ninna Nielsen serien

Det ringer på hoveddøren. Ninna smider forklædet fra sig på slagbænken, og forlader køkkenet med raske skridt. Kinderne blusser af varmen. Hænderne er røde og ru af opvaskevandet. Hun løsner tørklædet om håret i farten, og ryster lokkerne på plads. Hvem kan det være? Bare ikke Enkefruen får besøg. Hvis hun skal lave te og servere i stuen for enkefruen, så ryger strandturen. Enkefru Jakobsen kan ikke lave så meget som en kande te selv. Og hun driver pensionat! Hun var ilde stedt, hvis ikke hun havde ansat Ninna og Sofie til at holde huset og lave maden. Ninna kan mærke sit iltre temperament røre på sig. Det, som giver Ninna problemer gang på gang, når hun får sagt noget, som nok skulle være gemt til et andet tidspunkt, eller slet ikke være sagt. Det, som får hendes mor til at stramme læberne på den der bestemte måde. Det temperament, som en ung køkkenpige slet ikke bør have, men ikke desto mindre er det temperament Ninna har fået i vuggegave. Hun åbner døren.  Postbuddet står på trappen. Bag ham kan hun se, at skyerne på himlen har skiftet farve. Det trækker op til torden. Øv så ryger strandturen nok.

”Goddag Frøken Nielsen,” postbuddet smiler bredt og rækker en konvolut til hende.

Forbavset tager hun imod.  Et søndagsbrev? Ninna Nielsen står der skrevet med hendes storebrors stejle håndskrift.  Luften sitrer i varmen. Et vindstød får håret til at blæse ind foran ansigtet. Hun stryger det væk, inden hun åbner konvolutten og folder brevet ud.

Ninnas breve

I efteråret var jeg så heldig at kunne flytte ind i den mest fantastiske bolig sammen med min dejlige mand Lars. Med til vores nye hjem følger et super skriveværksted, som jeg har indrettet på første sal. En forfatters drøm af en hyggelig hule.

Der har været travlhed i mit skriveværksted hele vinteren.

Min far fandt en bunke breve på loftet. Brevene stammer fra min farfars søsters Ninnas dødsbo. Jeg kan godt huske hende, tilbage fra min barndom. En sjov og bestemt dame, som røg cerutter. Hun døde i 1983. Hun var familiens første sygeplejerske, og jeg kan ikke lade være med at føle et slags fællesskab med hende, i min egenskab af sygeplejerske.

Da jeg begyndte at læse brevene åbnede sig en skatkiste af detaljer om min families liv. Hvilke sorger og glæder de har delt med hinanden. Hvilke holdninger de havde til tingene, samfundet og ikke mindst hinanden. Ninna voksede op i en meget religiøs familie, i en tid hvor forventninger til kvinders liv var meget stereotype. Det er i hvert fald hvad jeg, og nok også mange andre i dag vil tænke. Gennem brevene har jeg fået indblik i hvad Ninnas mor, brødre og veninder tænkte og mente, men jeg manglede Ninnas stemme. Hvad havde hun oplevet, tænkt og hvad førte til hendes beslutning om at uddanne sig til sygeplejerske? I hvert fald ikke opmuntring fra familien. Det kan jeg læse i brevene, at det var på trods af familiens holdninger, at hun fik sin uddannelse.

Det er inspirationen til den roman jeg nu er i gang med at skrive. Ninna Nielsen- en fortælling om hvad Ninna oplevede. Hvad der formede hende og gjorde hende til den sygeplejerske hun var. Jeg glæder mig til at fuldføre arbejdet med romanen. I første omgang er manuskriptet til første bind sendt ud til forlag. Flere bind er under udarbejdelse.

En bleg, ung kvinde så tilbage på hende med en rest af mascara tværet ud omkring øjnene. Hun strøg håret om bag ørerne og studerede spejlbilledet nærmere. Hendes højre kind var rød og hævet. Under øjet var huden begyndt at få en blålig nuance. I løbet af nogle dage ville det skifte til lilla, siden grønt og gult, for til sidst at forsvinde helt. Hun plaskede vand i ansigtet og pressede håndklædet hårdt imod sine lukkede øjne.”

Naja

Naja er romanens nutidige hovedperson, der foregår i 2018 og 2019. Naja er, som mange andre unge, usikker på sig selv, og på hvad hun vil med sit liv. Hun har ikke aktivt taget stilling til hvad hun vil lave, og vælger at følge veninden Sofie, og sine forældres forventninger om at gå på gymnasiet. Hun forelsker sig i den ældre medicinstuderende Markus, som er flot og spændende. Forelskelsen og spændingen ved Markus hvirvler Naja ind i et forhold, hvor det er svært at holde fast i sig selv. Hurtigt viser Markus en skyggeside, som både indebærer psykisk vold og fysisk vold. Naja flygter ud i Hytterne, hjulpet af Sofie. Her må Naja prøve at finde ud af hvilken vej hun skal gå i livet.

Forud for jeg skrev Najas del af Fregattens hemmelighed, har jeg researchet på emnet voldelige forhold. Desværre er det ikke fiktion, at 38.000 kvinder hvert år udsættes for vold af deres kærester, eller ægtefælle her i Danmark. Tallet er stigende. 4 ud af 100 kvinder oplever at blive udsat for psykisk vold.  Volden topper i de år vi etablerer os med familie, altså de første leveår for børnene. En uhyggelig tendens, der slet ikke er nok fokus på i vores samfund, og som kan have konsekvenser for både kvinderne og deres børn mange år efter.

Najas historie er fiktion, men er inspireret af forskellige oplevelser og livshistorier jeg har mødt i mit professionelle erhverv som sygeplejerske.

Du kan stadig nå at bestille Fregattens hemmelighed og få den på udgivelsesdagen d. 10. juni

bestil på https://www.beritalberg.dk/fregattenshemmelighed

 

 

christian d. 9 med familie.PNG

“Athen, den 7. November, 1871

I dag fik jeg Brev fra Vilhelm. Det har været længe

undervejs. Jeg kan se på Poststemplerne, at det har været

på Mon Repos, før det er sendt videre hertil. Hvilken Lykke

at høre nyt fra ham. Selvom det ikke er den Nyhed, jeg

havde håbet på.

Endnu er der ikke Fremgang med Hensyn til vores

Ægteskabsplaner. Hvorfor vil Fader ikke mødes med Vilhelm?”

Kongefamilien

 For at forstå sine romanfigurer, må man kende til deres baggrund og forudsætninger for at handle og tænke som de gør. I Fregattens hemmelighed spiller kongefamilien er væsentlig rolle, ligesom tidens syn og forventninger til unge kvinder var noget anderledes i 1871, end i dag. Prinsesse Thyra mødes ikke just med forståelse fra sine forældre, da det afsløres at hun har en romance med løjtnant Vilhelm Frimann Marcher.

Kong Christian den niende og dronning Louise er ikke født ind til titlerne som konge og dronning, men blev indsat som konge og dronning i 1863, da Frederik den syvende døde, uden at efterlade sig slægtninge. Fra start af er Christian den niende ikke populær med sin tyske aner. Det bliver ikke bedre efter krigen i 1864, hvor Danmark taber, og må afstå hertugdømmerne Holsten, Lauenborg og Slesvig. Christian den niende får langsomt vendt folkestemningen, og får med tiden mere og mere indflydelse også i Europa, gennem sine døtres giftemål ind i det engelske kongehus og det russiske hof. Han får også placeret sin ene søn som konge af Grækenland.

Man skulle tænke, at han kunne unde sin yngste datter Thyra at gifte sig af kærlighed, men også hende er der planer med, for at sikre stabiliteten i Europa. Med andre ord, har Christian ikke råd til at imødekomme sin datter, endsige udsætte kongefamilien for skandale.

 I 1871 er der uroligheder i Europa. Pariserkommunens revolutionære kræfter er ikke langt væk, og hjemme i Danmark ulmer socialismen også. Christian den niende arbejder disse år med at fastholde en konservativ styring af landet, trods et mindretal i folketinget. Danmarks internationale socialistparti stiftes, Dansk kvindesamfund stiftes og begynder kampen for valgret. Der er nye tiden på vej.

 Christian den niende har nok at se til, uden også at skulle afværge en skandale i sin egen familie.  Det overlades til Dronning Louise at få styr på Thyras situation, og ledsage hende på rejsen til Athen. Forventningerne til Thyra er, at hun retter ind og føjer hendes forældres beslutning. Thyra er sat i et dilemma, som kommer til at mærke hende for livet.

Men alt det kan du læse mere om i Fregattens hemmelighed der udkommer d. 10 juni.

Du kan læse mere her og bestille bogen på linket:

https://www.beritalberg.dk/fregattenshemmelighed

Udklip.PNG

Prinsesse Thyra

“Kongeskibet Slesvig, den 5. August, 1871

Farvel København. Mon jeg nogensinde kommer til at gå ubekymret gennem Christianshavn igen? Jeg ved ikke, om det var mine Omstændigheder eller Kahyttens beklumrede Luft, der gjorde mig dårlig. Jeg måtte kaste op i Servanten.

Jeg har ligget hernede, siden vi forlod Holmen. Jeg kunne ikke risikere, at mit Brev til Vilhelm blev standset, så jeg stak det i Hånden på en ung Matros. Jeg bad ham så mindeligt om at få afleveret Brevet. Han så helt forskrækketud, da jeg sagde, det gjaldt Livet. Jeg beder til, at det når frem.”

Prinsesse Thyra spiller en central rolle i Fregattens hemmelighed. Hun er den yngste af Christian den niendes tre prinsesser, og var med på togtet til Rusland i 1876 med Fregatten Jylland.

Jeg skulle ikke lede længe, før myten om Thyras uægte barn og kærlighedsforbindelsen til Løjtnant Vilhelm Frimann Marcher kom frem.  Det var almindeligt på den tid, at landets aviser havde notister om hvad kongefamilien foretog sig.

Den 5. august 1871 skrev dagbladet København, at kongeskibet Slesvig afsejlede fra Holmen med dronning Louise, prinsesse Thyra og hofdame frøken Oxholm. Rejsen går i første omgang til Rumpenheim, hvor de besøger Dronning Louises familie. Herefter rejser de videre til Korfu, hvor de gør ophold på Mon Repos, som er den græske konges sommerslot. Thyras bror Georg den første er udråbt til konge af Grækenland, og har giftet sig med den russiske prinsesse Olga. Thyra rejser videre sammen med sin mor for at bo hos sin bror i Athen.  Sidst på efteråret skriver aviserne, at Thyra er syg af skarlagensfeber, og er derfor for svag til at rejse hjem. Man kan også læse at Kong Christian den niende rejser til Athen i december 1871.  Thyra opholder sig i Athen hele vinteren, hvorefter hun rejste hjem med ophold undervejs, blandt andet i Rom. Hun vendte tilbage til Danmark sommeren 1872.

De historiske fakta har jeg brugt som inspiration, da jeg skulle skrive Thyras dagbog, og brevene fra Vilhelm. For at prøve at ramme datidens tone og sprogbrug, har jeg læst forskelige brevsamlinger fra 1800- tallet. Jeg har haft stor fornøjelse af at læse Carl Nielsens brevveksling med sin hustru Anne Marie Carl Nielsen. Således er Thyras dagbog blevet til i en blanding af historiske fakta, og mit forsøg på at gengive, hvad Thyra mon har tænkt og handlet, som 17 årig forelsket prinsesse i 1871.

Fregattens hemmelighed udkommer 10.juni

læse mere om romanen og bestil et eksemplar her:https://www.beritalberg.dk/fregattenshemmelighed

Udklip.jpg
 

“Jeg var en Tur nede på Kanondækket for at se til Dyreholdet. Georg har insisteret på, at der skulle være frisk Mælk på Rejsen til Børnene. Hvilket Påfund at tage Malkekøer med til Havs. Men de ser ud til at affinde sig med deres Skæbne og tager Søgangen forbløffende roligt. Den brogede Malkeko fik et Klap og en Tot Hø.”

I Fregattens hemmelighed foregår den ene halvdel af historien i 1870érne og den anden i nutiden. Jeg har arbejdet med forskellige metoder for at indfange tidsånden og mærke mine romanfigurer.

Jeg har læst om den glücksborgske kongefamilie, da kongefamilien spiller en central rolle i romanen. Særligt Christian den niende og prinsesse Thyra, har jeg beskæftiget mig med, men også de øvrige familiemedlemmer af kongehuset, for at få flere menneskelige vinkler på historien.

Jeg har gået rundt i parken ved Fredensborg slot, mens jeg forstillede mig at være Thyra. Og jeg har gået på det knagende skibsdæk for at indsnuse tjærelugten på Fregatten Jylland og med egne øjne set, hvor trang pladsen var for mandskabet på banjerdækket.

Jeg glæder mig til at dele flere detaljer fra arbejdet med bogen

Berit Alberg

Terrassen lå som et skibsdæk med tre små sortmalede hytter placeret omkring det. De gamle planker sendte varmen fra solen op gennem hendes fødder. Her i dagslyset kunne hun se, at grunden var omkranset af træer og vildtvoksende buske. Her var stille. Den eneste lyd var det svage sus fra brændingen i det fjerne.”

 

Læs hvordan Fregattens hemmelighed blev til 

Nogle gange er det tilfældigheder, som får inspirationen til en ny fortælling til at åbenbare sig for mig. Andre gange er det et emne, som har optaget mig i lang tid, der bliver forløst i en roman. Sådan var det med min første roman Undladelsessynden, hvor temaet havde hjemsøgt mig gennem en årrække.

Med Fregattens hemmelighed var det et særligt sted, som fik historien til at springe frem.

I 2018 tilbragte jeg et par uger i Ebeltoft og Mols bjerge på Djursland. Jeg fik mulighed for at bo i et helt særligt sommerhus, som bliver kaldt Hytterne. Hytternes magiske atmosfære med stærkt indtryk fra det maritime univers, fik straks min fantasi i gang. Ikke mindst mødet med Hytternes ejer var en kæmpe inspiration, som kom til at give liv til en af ​​romanens fremtrædende karakterer. De første sætninger der blev til Fregattens hemmelighed, er skrevet i Hytterne den sommer. Inspireret af stranden, havet, Ebeltoft og ikke mindst Fregatten Jylland.

Følg med de næste uger i fortællingen om mit arbejde på romanen.

Du kan allerede nu sikre dig et eksemplar af Fregattens hemmelighed ved at bestille bogen her: https://www.beritalberg.dk/fregattenshemmelighed

Eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få nyhederne direkte i din mail.

Bedste hilsner

Berit Alberg

 Vintertid

Januar har altid været en overvindelse for mig. Det er ekstra koldt, vådt og mørkt, når julens lys og pynt er taget ned og gemt til side. Jeg forsøger mig med lysterapi og raske gåture, stearinlys og varm kakao, men tristheden kan være svær at få bugt med. I år er ingen undtagelse. Tværtimod er det ligesom hele Danmark, ja hele verden venter på foråret med større længsel end ellers.

Jeg er gennem årene blevet inspireret af denne tid. I alt sin tristhed og stilstand findes også kilden til poesi og kreativtit. For uden den opladning, der også gemmer sig i vintermørket, kunne vi ikke springe ud og give den gas, når foråret endelig indfinder sig igen. Og det bliver forår igen i år…

Hvis du har lyst til at læse mine vinterdigte, så se her på hjemmesiden:

https://www.beritalberg.dk/digte-af-forfatter-berit-alberg

varmeste vinterhilsner

Berit Alberg

Nytårshilsen

2020 blev et anderledes år på mange fronter. I mit arbejde som sygeplejerske satte Corona dagsordenen det meste af året med mange udfordringer, så kreativiteten måtte frem for at løse de mange nye opgaver.

I mit virke som forfatter har Corona også været på dagsordenen. Jeg har lagt et par digte op på hjemmesiden, som kom til mig i løbet af dette mærkelige år.

Se alle mine digte på: https://www.beritalberg.dk/digte-af-forfatter-berit-alberg

Under nedlukningen i foråret fik jeg tid til at skrive mere koncentreret på manuskriptet til romanen Fregattens hemmelighed. Det har ført til, at jeg nu sidder med et færdigskrevet manuskript, der i disse dage bliver gennemgået af forlaget Amanda Books. Vi havde planlagt en udgivelse i begyndelsen 2021. Coronaepidemien har også haft sit tag i mit forlag, så vi nu har fastlagt udgivelsesdatoen til 10. juni 2021. Jeg kan næsten ikke vente til at dele den med jer. Nedenfor kan I læse en smagsprøve fra Fregattens hemmelighed.

I ønskes alle et lykkebringende nytår

Berit Alberg

"Det var blæst op til storm. Skibets krængning mod styrbord fik søen til at slå ind over rælingen. Som en utæmmet flod fossede brodsøerne ned over det skrånende dæk og tog alt med sig, som ikke var surret fast.

Kvinden skubbede på kahytsdøren med hele sin vægt for at åbne ud til dækket. Med ét tog vinden fat, slog døren op og trak hende ud. Hun greb fat i understøtningen til øverste dæk og klamrede sig til den solide jernbarre. Med nød og næppe undgik hun at blive kastet hen mod kanonerne, der stod længere fremme. Hun så op i rigningen, hvor sejlføringen var mindsket, og alle liner stod som spændte buer i vinden.

Kvalmen rullede ind over hende. Mod sin vilje måtte hun give efter og tømme mavens indhold ud på dækket. Nærmest kravlende fik hun sig kæmpet tilbage til kahytten. Døren smækkede bag hende. Den tykke fletning, som plejede at holde det lange hår på plads, var gået i opløsning. Med håret flagrende omkring sig stod hun forpustet med de gennemblødte klæder klæbende til kroppen."

 

Nyhed!

Det er med største glæde og forventning, jeg kan afsløre, at jeg har indgået et samarbejde med forlaget Amanda Books om udgivelsen af min nye roman Fregattens hemmelighed. Amanda Books er et dedikeret forlag, som udgiver skønlitteratur af forfattere fra hele norden. Du kan læse mere om Amanda Books på deres hjemmeside: https://www.amandabooks.dk/index.html

Fregattens hemmelighed udkommer i 2021. Du kan læse mere under bøger på hjemmesiden: https://www.beritalberg.dk/fregattenshemmelighed